Virüs günlerinde sağlık açısından kumaş maske kullanın önerisi antibakteriyel kumaş maske seçeneğini de gündeme getirdi.
Mikrobiyal çoğalmaları önleyen, yapısında kumaşa yedirilmiş çinko ve gümüş gibi antibakteriyel karışımlar olan, özel dokuma pamuklu malzemelerden yapılan antibakteriyel kumaş maske bilinen standart maskelerden çok daha fazla dayanıklı ve gerçek bir hijyen sağlıyor. Cerrahi maskeler olan geçen ve ameliyathaneler ile hastanelerde kullanılan kumaş maskeler şimdi antibakteriyel olma özelliğine sahip kumaşlardan da üretiliyorlar. Ve konunun burasında akla hemen antibakteriyel kumaş maske zararlı olabilir mi diye bir soru geliyor. (Antibakteriyel kumaşlar konusunda yapılan internet aramalarında en güvenilir kaynaklardan birinin Tekstil Müdendisliği anabilim dalı kapsamında Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü’ne sunulan ve akademik jüri tarafından kabul edilen yüksek lisans tezi olduğunu belirtmek gerekir. Söz konusu bu tezde tekstil yüzeylerindeki antibakteriyel özellikler incelenmektedir.) Patajonik bakterilere karşı antibakteriyel tekstil ürünler ifadesine bu kapsamlı tez çalışmasında sıklıkla yer verildiğini tahmin etmek güç değildir, hatta koronalı kumaş numunesi gibi bir ifade 2008 tarihini taşıyan bu tezde geçmektedir. Yani antibakteriyel kumaş maske kullanımı yeni değildir, tekstil üretiminin gelişmesiyle birlikte yaygınlaşmış bir teknik tekstil ürünüdür.
Alerjiler Olabilir mi?
Sözü geçen akademik tezde hijyen ürünler gruplamasında geçen antibakteriyel maskelerin yapım yöntemi dokusuz yüzey, lif tipi ise viskon, polyester ve cam olarak verilmektedir. Bu hijyenik mazleme grubunda ayrıca başlık, örtü, üniforma, koruyucu elbise, antibakteriyel battaniye, antibakteriyel yastık kılıfı gibi ürünler de yer alıyor. Üzerinde bu kadar yoğun araştırmalar yapılan antibakteriyel hijyenik malzemenin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri de elbette ele alındı. Bu zararlar içinde akla hemen alerjiler geliyor. Fakat bu çeşit maskelerin neden olabileceği alerji oranı günümüzün dünya çapındaki salgın koşullarında ihmal edilebilir seviyede görülebilir. Antibakteriyel ürünlere karşı alerjik olan kişiler standart maske kullanabilirler. Bu çeşit yan etkiler koronavirüs tehlikesine karşı antibakteriyel kumaş maske kullanımının gerekliliğini azaltmıyor. Ayrıca bu maskeler elli yıkamaya kadar sahip olduğu koruyucu özellikleri kaybetmiyorlar. Bu da bu çeşit maskelerin hem ekonomik hem de pratik olmasını sağlıyor.