Koronavirüsle birlikte yaygınlaşan sözcüklerin başında maske geliyor, sonrasında konu antibakteriyel kumaş maske olarak çeşitleniyor.
Tekstil üretiminin sağlık sektörü için özel ürettiği antibakteriyel kumaşlar bugünlerde antibakteriyel kumaş maske biçimiyle yeniden gündeme geldi. Dağıtımları yapılan standart maskelerden ne farkı var sorusu da fazlasıyla merak edilen bir konu oldu. Bu farkı anlamak için önce antibakteriyel kumaşların özelliklerinden bahsetmek gerek.
Antibakteriyel Kumaş Maskelerin Özellikleri
Normal kumaşlar mikroorganizmalar açısından uygun sıcaklığı, nemi ve besini sağlayabilir. Çoğu kişinin dolaptan giyeceğini çıkardığında fark ettiği lekelenmenin ve küf kokusunun nedeni budur. Antibakteriyel kumaşlarda ise mikrobiyal çoğalma olmaz. Doğal bambu lifleri, aloe vera bitkisinin lifleri ve ipek lifleri doğal antibakteriyel özelliğe sahiptir. Tekstil ve kimya sanayinin birlikte yaptığı çalışmalar sentetik lifleri de üretime katmıştır. Antibakteriyel kumaş maske denilen ürünler bu özelliği taşıyan tekstil hammaddelerinden yapılmış, yüksek koruma özelliğine sahip, virüs türü oluşumlara karşı bir çeşit kalkan oluşturan koruma materyalleridir. Bu kumaşlar öncelikle sağlık alanında kullanılmak üzere, örneğin açık yaraların üzerine konarak iyileşmeyi sağlama ve enfeksiyonları önleme amacıyla düşünüldü. Korona gibi hızla yayılan bir salgına karşı şimdilerde en iyi koruyucu önlem olarak düşünülüyor. Ülkemizde bu üretimi özel sektördeki tekstil firmaları başlattı. Bu firmalar tarafından verilen bilgilere göre üretilen bu maskeler 50 yıkamaya kadar dayanıklılık sağlıyorlar ve yirminci yıkamada bile antibakteriyel olma özelliklerini yüzde seksen sekizlik oranda koruyorlar. Elde sabunla yıkanabildiği gibi makinede ve 90 derecede yıkanabilirler. Antibakteriyel pamuklu kumaşlardan üretilen bu maskelerin 300 mikron büyüklüğe karşı koruma sağladığı da biliniyor. (Virüslerin boyutunun 500 mikron olduğu verilen bilgiler arasında geçmektedir.)
Standart Maskelerin Özellikleri
Hepimizin eline çok olmasa bile bir şekilde geçen standart maskeler ise tekstilde tela kumaşı denilen ince kumaşlardan yapılıyor. Esas amaç tek kullanımlık ihtiyacı karşılaması. Zor bulunduğundan dolayı elde yıkama yapılabilir deniyor ama o zaman da koruma vasfının azaldığı biliniyor. Standart maskeler kullan at amacıyla üretilen koruma malzemeleri, bu da sonuçta maliyet artışı yaratıyor. Antibakteriyel kumaş maske ise çok uzun süreli kullanım sağlıyor.